Du har endelig fått kredittkortet du har ventet på. Og hva skjer? Jo, en går på shopping og bruker kredittkortet slik at det begynner å lukte svidd. Dette er selvsagt heller ikke noe problem, for når kredittkortregninga kommer i mailboksen, da gjenstår det kun å overføre betalingen fra privatkontoen. Høres det kjent ut? Men, så er det dessverre slik at flere opplever et lite problem.
For det var ikke nok penger på kontoen likevel og om det akkurat skulle være nok, så er det også en rekke andre regninger som må betales.
Renter som løper på
Det er gjerne slik problemene begynner for mange. Du får ikke betalt hele fakturaen fra kredittkortselskapet til forfall, og rentene begynner å løpe. Nettopp det, ikke å kunne gjøre opp for seg før den rentefrie perioden går ut, er et vanlig problem. Ett problem som kortselskapene tjener sine penger på. Et kredittkort er i prinsippet gratis å bruke, om du har et kort med få gebyrer og den tradisjonelle rentefrie perioden på 45 – 50 dager. Betaler du ved forfall, blir det ingen renter og du har fått fordelene med kortet, men ingen store utgifter. Dermed fungerer kortet etter hensikten.
Men når en ikke har planlagt tilbakebetalingen av det en har brukt på kortet, blir det en del renteutgifter. Det er her at økonomien ofte slår seg vrang. Sørg derfor for å bruke kortet på en fornuftig måte, og betal så mye som mulig av regninga hver måned. At en må betale litt i renter, det er ikke så farlig, men når kr. 45.000.- av kreditten har blitt brukt opp og rentene løper på, da blir det plutselig tungt å få betalt alt.
Pass på kredittgrensen
Noe annet som henger sammen med det å bruke mer enn hva godt er, det er kredittgrensen. Denne grensen settes gjerne i forbindelse med kredittvurderingen som foretas, når du søker om kortet.
Det kan derfor være lurt ikke å ha høyere kredittgrense, enn hva en har råd til å bruke. Pengene skal gjerne betales tilbake. Om du blir tilbudt kr. 50.000,- i kreditt, kan dette være en medvirkende årsak til at en bruker flere penger enn strengt tatt nødvendig. Be derfor om en kredittgrense som er noe lavere. Grensen kan alltid økes om en kommer godt i gang med kortet og betaler regningen til forfall hver måned.
Sammenlign de ulike kredittkort
Den siste fellen som en del også går i med begge bein, er å velge det første og beste kredittkortet en får tilbudt. Bruk en av de mange sammenligningstjenester som finnes på nettet. Se hvilke behov du har og søk etter et kort som oppfyller disse behovene. Er det mange rabatter som er det viktigste for deg, rabatt på drivstoff eller er det lave gebyrer på det meste. Kanskje du trenger lavest mulige rente, slik at du kan dele betalingen uten å bli straffet med skyhøy rente. Tenk på situasjonen din og hva behovet ditt er. Og en siste ting. Ikke ta ut penger i minibanken med kredittkort. Må du, så må du, men prøv å unngå det. Hos langt de fleste banker, er uttakene gebyrfrie, men ikke rentefrie. Om du har tatt ut kr. 5000,-i kontanter, da koster det deg mer enn kr. 200,- i renter, selv om du betaler fakturaen til forfall.